Gezonde lunch op school ... met Sendwich®

  • Volgens een in 2015 uitgevoerde studie door het Vlaams Instituut Gezond Leven, bieden tegenwoordig 7 op de 10 Vlaamse scholen belegde broodjes en/of boterhammen aan hun leerlingen. Zij biedt hierbij een antwoord op de broodjesrevolutie waarover eerder werd gesproken.

  • ​Onderwijs Vlaanderen promoot echter al enige tijd haar richtlijnen voor een gezonde (broodjes)lunch op school. In die nota licht ze oa. toe op welke manier de school deze transitie stap-voor-stap kan laten verlopen zodat deze nieuwe aanpak voldoende draagvlak vindt bij zowel de school, haar leerlingen en hun ouders.

  • Die transitie moet er uiteindelijk voor zorgen dat de leerlingen een gevarieerder aanbod voorgeschoteld krijgen, gebaseerd op gezondere producten zoals rogge, meergranen of volkorenbrood; dit alles belegd met een portie groenten en/of duurzaam beleg met een lagere ecologische impact én met aandacht voor de voedselveiligheid (bijv. allergenen). Deze gezondere maaltijden bieden een hogere voedselwaarde dan de klassieke 'smosbroodjes' maar moeten tegelijk betaalbaar blijven. 

  • Om een zekere bereidheid te krijgen om naar dit nieuwe normaal te evolueren is het echter noodzakelijk dat dit gezonde aanbod stap-voor-stap wordt ingevoerd waarbij er bijvoorbeeld op bepaalde dagen toch nog kan 'gezondigd' worden.

  • Tot op vandaag werken de scholen 'voor het gemak' vaak met één enkele leverancier en met telkens dezelfde menukaart. Het organiseren van de bestellingen, het oplijsten en het verdelen van de gerechten vraagt immers van het schoolteam al genoeg energie. Bovendien verliezen de leerlingen hiermee ook veel waardevolle (speel)tijd waardoor ze hun broodje dan maar vóór schooltijd aankopen. De school verliest hierdoor dan ook alle controle over deze leerlingen om iets van de richtlijnen van de overheid te kunnen implementeren.

  • Vanaf nu kan het echter anders, h-e-l-e-m-a-a-l  anders! 

  • Het Sendwich®-platform is uitermate geschikt om de richtlijnen van de overheid in de praktijk te brengen. Zo kunnen diverse leveranciers 'gekoppeld' worden en het samengestelde globale aanbod eventueel nog dagelijks worden gepersonaliseerd. Het gaat bovendien super-eenvoudig en snel waardoor de leerlingen niet meer buitenshuis zullen willen aankopen en de school deze leerlingen ook betrekt bij deze gezondere politiek. Wil de school bij wijze van uitzondering bijvoorbeeld op vrijdag toch nog een wit smosbroodje aanbieden, dan kan dit heel eenvoudig.

  • De school is dus de dirigent van deze nieuwe gezonde middaglunch : ze maakt een keuze uit de aangesloten leveranciers of brengt haar huidige leverancier mee. Vervolgens selecteert ze per leverancier de gerechten die zij wenst aan te bieden aan haar leerlingen alsook tegen welke verkoopprijs. Ten slotte bepaalt ze haar eigen agenda (wanneer er aanbod nodig is) en geeft ze aan welke leveranciers op die dagen mogen leveren. 

  • De leerlingen plaatsen via hun smartphone met enkele clicks hun bestelling op basis van het aanbod van die dag. Deze bestellingen worden automatisch afgeleverd bij de gekoppelde leveranciers. Zij leveren op het ingestelde afgesproken uur.

  • Deze en de nog vele andere performante tools waaruit het Sendwich® platform bestaat, is er nu voor alle scholen en is bovendien helemaal gratis voor zowel de school als de leerling. De leveranciers die aangesloten zijn betalen een bijdrage. 

​​

​​

Wenst uw school ook gebruik te kunnen maken van de flexibele services die het Sendwich®-platform te bieden heeft, neem dan snel contact met ons op.